Parfume - Find priser & tilbud på parfume til mænd og kvinder!

Parfumeallergi

Parfumeallergi er en allergi, der medvirker til, at man ikke kan tåle de duftstoffer, som bl.a. findes i kosmetik, sæbe, vaskepulver, skyllemiddel og cremer. Allergien er mest udbredt hos den kvindelige del af befolkningen, men mænd og børn får i stigende grad også parfumeallergi. Flere undersøgelser viser, at omkring 4 % af befolkning døjer med parfumeallergi.

Symptomer på parfumeallergi
Nogle af de første symptomer, der viser sig i forbindelse med parufmeallergi, er eksem og udslæt. Eksemen og udslættet kan komme frem ved revner, rødme, små blærer, knopper og dannelsen af skæl. Eksemen kommer ofte i armhulerne pga. deodoranter, og den kan gå væk igen, hvis man stopper med at bruge det pågælden produkt, som har fremkaldt eksemen. Selve eksemen kan også sprede sig til en udbredt eksem på hænderne eller hele kroppen.

Selvom eksemen er forsvundet, kan den komme igen, hvis man bruger andre produkter, som indeholder det allergiske stof, man ikke kan tåle. De parfumestoffer, som giver den største risiko for parfumeallergi, findes i de produkter, som er i langvarig kontakt med huden. Disse produkter kan f.eks. være cremer, parfumer og deodoranter. Hvis du bruger flydende håndsæbe og shampoo med parfume, vil du have en mindre risiko for at udvikle parfumeallergi, fordi disse produkter er i kortvarig kontakt med huden.

Derfor får man parfumeallergi
Parfumeallergi bliver også kaldt for type-4-allergi, idet der er tale om en allergisk- sen-reaktion. Når man får parfumeallergi, er det, fordi de allergifremkaldende stoffer i parfumen trænger ind i huden. Her bliver stofferne mødt af kroppens immunforsvar, der starter et alarmberedskab. Når immunforsvaret møder de allergifremkaldende stoffer igen, udvikles selve parfumeallergien. Næste gang stofferne komme i kontakt med huden, vil der komme en eksemreaktion i løbet af ca. 2 dage. Herefter er immunforsvaret så kampberedt, at man kan risikere at få eksem over hele kroppen, hvis kroppen bliver mødt af de allergifremkaldende stoffer.

Forskerne ved desværre endnu ikke, hvorfor huden hos nogle mennesker går ind og aktivere immunforsvaret, når det kommer i kontakt med allergifremkaldende stoffer. Dog ved forskerne, at hvis huden allerede er irriteret i forvejen, så er den mere skrøbelig end en sund hud. Andre undersøgelser viser, at når først kroppen er gået i alarmberedskab og har fået den første allergi, så er det meget nemmere at udvikle andre former for allergi.

Behandling af parfumeallergi
En af de bedste måder at behandle sin parfumeallergi på, er at kroppen undgår at have kontakt med det stof, som kroppen ikke kan tåle. Herudover er det vigtigt, at man sørger for, kroppen er sund, og den bliver plejet. Hvis man er en af dem, som døjer meget med eksem, kan lægen give en kur med bl.a. forskellige cremer, som indeholder binyrebarkhormon. Der findes andre former for behandling af parfumeallergi, som man altid kan snakke med sin praktiserende læge eller en hudlæge om.

Undgå parfumallergi
Alle døgnets 24 timer er vi i kontakt med forskellige parfumestoffer, og det kan derfor være svært at undgå kontakten med parfume. Parfume findes nemlig både i legetøj, fødevarer, skæreolier, maling, luftfriskere, parfumer, kosmetik, eua de toilettes, deodoranter, hudplejeprodukter, rengøringsmidler, skyllemidler, vaskepulver, tandpasta, læskedrikke og fødevarer.

Hvad kan du så selv gøre for at undgå kontakte med parfume? Som nævnt oven for kan det være svært, men du kan vælge at købe produkter, som er deklarede. Deklarerede produkter er bl.a. mærket fra Astma og Allergiforbundet . Det er en af de organisationer, som har deres logo på forskellige produkter, der kun indeholder stoffer med en minimal risiko for parfumeallergi. En ting som er vigtig at huske på er, at hvis du køber naturprodukter, så kan disse stadig indeholde spor af parfume.

Hvis du er i tvivl om et produkt indeholder parfume, er det altid en god idé at læse varedeklarationen grundigt inden købet. På den måde kan du fravælge produkter, der indeholder parfume. Du kan dog også vælge at dufte til det pågældende produkt, for så finder du hurtigt ud af, om det indeholder parfumer.

Når du læser varedeklarationen på et produkt skal du bl.a. være opmærksom på, at følgende produkter indeholder allergifremkaldende parfumestoffer:


Denne liste er bare nogle af de vigtigste allergifremkaldende stoffer, men der findes flere, så du skal være opmærksom, så du bedst mulig undgår at få parfumeallergi.

Vil du gerne vide mere om parfumeallergi, så kan du besøge Videncenter for Allergi, der blandt andet har en række aktuelle film lagt online.

Parfumer | Om os og privatlivspolitik | Parfumeallergi | T: (+45) 61 72 61 61 | E: info@ioosinternet.dk